Svensk arbetsmarknad

När du börjar jobba, oavsett om det är ett sommarjobb eller en längre anställning, kan arbetsmarknaden kännas krånglig och svår att få grepp om. Vi vill ge en bild av varför reglerna på arbetsmarknaden ser ut som dom gör och historien bakom dem. Vi förklarar vad som gäller på arbetsmarknaden och vad som kan vara viktigt att känna till.

Här kan du ladda ner LO:s undervisningsmaterial  som behandlar svensk arbetsmarknad, anpassat till två lektionstillfällen, den svenska arbetsmarknadens framväxt och den svenska modellens orsaker och konsekvenser. Boka sedan en skolinformatör från LO som gratis besöker klassen och håller i en klassrumspresentation som en tredje och avslutande lektion. Boka ett besök här.

Inför jobb och praktik

Vad är ett CV? Och hur ska det se ut? Här är tips på länkar som underlättar både inför sökandet av praktik och jobb och tips på vad du bör tänka på när du väl har fått det där jobbet du sökte.

Söka jobb. Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Hos TCO kan du ladda ner en jobbsökarapp eller kolla in deras sajt likeaswede som förklarar partsmodellen. Hos LO hittar du matnyttiga tips inför jobbsökandet, hos Saco hittar du en jobbsökarguide med allt från CV till anställningsintervju.

Praktik och jobb som ung. Hos Arbetsmiljöverket hittar du lagar och regler kring vad som gäller vid praktik och att vara ung på jobbet. I guiden Så får barn och ungdomar arbeta hittar du information om vad som gäller till exempel kring arbetstider och arbetsuppgifter för barn och unga.

Lön. Hos Unionen hittar du ingångslöner och lönestatistik som kan vara bra att veta när du ska förhandla din lön.

Rättigheter på jobbet. När det kommer till arbetsmiljö och rättigheter kan det vara svårt att veta vad som gäller. Hos Unionen hittar du svar på det mesta om detta, hos LO får du en bra guide om vad du ska tänka på och undvika för fällor när du har fått ditt jobb. Om du inte hittar svaret på din fråga kan du alltid ringa LO:s hjälptelefon.

Lagar. Hos Arbetsmiljöverket hittar du de lagar och regler som gäller för dig som är ung och jobbar på extrajobb, sommarjobb eller jobb efter utbildningen. Hur många timmar får du t.ex. jobba? Och hur mycket rast har du rätt till enligt lagen?

Högskoleval. Hur ska man välja för utbildning? Vad vill jag jobba med? Hos Saco hittar du tips och guidning inför högskolevalet.