Svensk arbetsmarknad

När du börjar jobba, oavsett om det är ett sommarjobb eller en längre anställning, kan arbetsmarknaden kännas krånglig och svår att få grepp om. Vi vill ge dig en bild av varför reglerna på arbetsmarknaden ser ut som dom gör och historien bakom dessa. I vårt utbildningsmaterial förklarar vi vad som gäller på arbetsmarknaden och vad som kan vara viktigt att känna till om till exempel arbetsmiljö, diskriminering, den svenska modellen, varför jämställdhet spelar roll och mycket mer. 

Arena Skolinformation stöttas av en rad antal fackförbund. Det är ett tvärfackligt samarbete med uppslutning av en rad olika förbund tillsammans med LO, TCO som Saco.

Till dig som snart ska ut i arbetslivet 

Här har vi samlat länkar och information till dig som ska söka jobb eller praktik, eller som är ny på arbetsmarknaden. Här finns även länkar för lärare och elever till material där du kan lära dig mer om svensk arbetsmarknadshistoria, den svenska partsmodellen och mycket mer.

Söka jobb

Hur ser ett CV ut? Behöver jag ett personligt brev? Ibland kan det var svårt att veta hur och vart man ska börja. Hos fackförbundet ST och Saco får du tips och råd på hur du ska tänka med din ansökan och inför en intervju. Du kan dessutom träna på både muntlig och skriftlig intervjuteknik. 

Praktik och jobb som ung

Hos Arbetsmiljöverket hittar du lagar och regler kring vad som gäller vid praktik och att vara ung på jobbet, exempelvis vilka arbetstider och arbetsuppgifter som gäller för barn och unga. De flesta kommunerna i Sverige erbjuder olika typer av sommarjobb. Sommarjobb.me är en hemsida som samlar länka till samtliga kommuners sommarjobb samt information om ansökningstider. På lo.se/kollpåjobbet hittar du olika artiklar och information om vilka avtal som är lagliga och dina rättigheter på arbetsplatsen.

Lön

Hos fackförbundet Union hittar du information om ingångslönser och lönestatistik. Du kan även lära dig mer om marknadslöner, löneförhandling och träna på lönesamtal.

Rättigheter på jobbet

När det kommer till arbetsmiljö och rättigheter kan det vara svårt att veta vad som gäller. Hos Unionen hittar du svara på det mesta om detta. LO erbjuder en bra guide över vad du ska tänka på och undvika för fällor när du fått ett jobb. Om du inte hittar svar på din fråga kan du alltid ringa LO:s hjälptelefon.

Lagar

Hos Arbetsmiljöverket hittar du de lagar och regler som gäller för dig som är ung och jobbar på extrajobb, sommarjobb eller jobb efter utbildningen. Hur många timmar får du till exempel jobba? Och hur mycket rast har du rätt till enligt lagen?

Högskoleval

Vad ska man välja för utbildning? Vad vill jag jobba med? Hos Saco hittar du tips och guidning inför högskolevalet. På antagning.se kan du söka och läsa mer om olika utbildningar.

Lär dig mer om svenska arbetsmarknad

För dig som vill lära dig mer om den svenska modellen så har TCO producerat fyra korta filmer om partsmodellen. Du kan också ladda ner LO:s undervisningsmaterial  som behandlar svensk arbetsmarknad, anpassat till två lektionstillfällen, den svenska arbetsmarknadens framväxt och den svenska modellens orsaker och konsekvenser. Som komplement till undervisningen kan du boka in en skolinformatör från LO som gratis besöker klassen och håller en klassrumspresentation som en tredje och avslutande lektion.

Om du gillar att lyssna på poddar så har tidningen Dagens arbete producerat podden Lön och makt, en miniserie som slår ner i sex avgörande årtal för den svenska arbetsmarknadens utveckling. För dig som vill lära dig mer om facket finns även FackYou-podden av fackligt aktiva Isak Ekblom, Jim Tellefsdal och Sebastian Borssén.