Historisk tillbakablick i poddformat

Tidningen Dagens Arbete har under hösten släppt en podd som gör nedslag i fem viktiga årtal i svenska industriarbetares historia. I podcasten Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format svenska arbetares lön och villkor idag.

Podcasten baseras på Harald Gatus bok ”Lönen, makten och värdigheten” som gör fem nedslag i historien: 1905, 1945, 1983, 1995 och 2009. I podden, som fokuserar på samma årtal, går programledarna till botten med hur det gick till när industriarbetarna fick minimilöner och hur den svenska modellen kom till. De reder ut varför en knackning på chefens dörr ledde till förändringar på hela arbetsmarknaden och vad Anna Book egentligen gjorde på Saab i Trollhättan.

Vi på Arena skolinfo tycker att podden är ett bra komplement för den som vill fördjupa sig i svenska arbetares historia. I Arena skolinfos utbildningsmaterial Arbetslivet – om arbetsmarknaden i Sverige och världen, Arbetsmiljö – så funkar det och På lika villkor – jämställdhet genom livet kan elever lära sig mer om alltifrån kampen för jämställdhet på arbetsmarknaden till utformningen av den svenska modellen. Beställ eller ladda ner materialet och få tillgång till medföljande lärarhandledningar, case och faktablad.

Bild: Dagens Arbete

Kategorier:
Aktuellt