Intervjuer om trygghet i arbetslivet för egenföretagare
I den här artikeln får du möta en kommunikationsbyrå, en taxichaufför, en frilansmusiker och ett mopedbud som berättar om hur de gjort för att förbättra arbetsvillkoren i sin bransch.
Intervjuerna är ett utdrag ur den andra utgåvan av materialet Entreprenörskap – en praktisk handbok.
Kristin Lindqvist, Frida Larsson och Tina Löfgren på kommunikationsbyrån Geektown
Ett personalkooperativ som har ett hängavtal med fackförbundet Unionen.
Foto: Geektown. Från vänster: Bäm Stugendal, Frida Larsson, Kristin Lindqvist(nere), Tina Löfgren, Karin Bergdahl
Kristin Lindqvist: Vi vill vara en rolig och lustfylld arbetsplats, där det ska vara lätt att kunna påverka och göra sin röst hörd som anställd. Jag har erfarenheter av att jobba på andra arbetsplatser där det varit svårt eller inte möjligt att påverka sin vardag. Så vill vi inte att det ska vara på vår arbetsplats,
Frida Larsson: Som arbetsgivare ser vi att det är viktigt att skapa en bra balans mellan arbete och fritid. På jobbet vill vi ha kul, vi vill att det ska vara en familjär stämning där alla får vara precis som de är. Tillsammans i arbetsgruppen ger vi förslag på vad vi kan göra för att skapa den arbetsplats som alla vill ha. Det kan handla om allt från temadagar eller val av musik till slumber party som after work, inget är för litet eller stort. Det ska vara kul att komma till jobbet, helt enkelt.
Tina Löfgren: För oss är det en självklarhet att vi som arbetsgivare ser över att samtliga på byrån har det grundläggande skyddet. Det innebär att som anställd på Geektown ska du inte behöva fundera på om du är försäkrad på arbetstid, eller kan ta sammanhängande semester, eller om företaget pensionssparar utöver den statliga avsättningen av pensionssparande. Vi vill vara en kul och trygg arbetsgivare,
Omid Sakhdari taxichaufför och ordförande i Taxiunionen
En ideell förening som arbetar för bättre arbetsvillkor i taxibranschen.
Foto: Taxiunionen
Det bästa med arbetet som taxichaufför är friheten att kunna välja sina arbetstimmar. Det är även ett socialt jobb där du träffar många olika sorters människor. Det sämsta är otryggheten där du har dåligt skydd både från app-företagen och myndigheter. Som egenanställd chaufför får du stå för väldigt stora kostnader själv som underhåll av bilen, sociala avgifter och försäkringar. Om du kör för ett app-företag som Uber eller Bolt tillkommer dessutom en användaravgift för att få använda sig av tjänsten och få in kunder den vägen. Avgiften kan vara så hög som 25% av din dagersättning.
Chaufförerna som kör för app-företagen behöver arbeta väldigt långa arbetspass för att få ihop en skälig dagsinkomst. Ibland upp till 17 timmar per dag, 7 dagar i veckan. Samtidigt behöver du betala för att vara på plattformen men har inga möjligheter att påverka till exempel prissättning och avgifter.
Vi startade Taxiunionen för att skapa en mer hållbar bransch, öka kontrollerna på vilka som får köra taxi och höja yrkets status. Vi har ordnat flera demonstrationer och jobbar mycket med opinionsbildning. Vi deltar till exempel i en forskningsstudie om gigarbetares hälsa. Vi har även haft flera möten med Uber och Bolt med syfte att förbättra arbetsvillkoren. Dessa har tyvärr inte gett resultat. Det ledde till att vi startade den egna appen Fair Taxi. Taxiunionen är delägare i bolaget och kan bestämma över priser och avgifter. Priset är något högre för kunden jämfört med app-företagen. Vi märker att många är beredda att betala lite mer för att veta att förarna har bättre arbetsvillkor. Det gör att chaufförerna kan arbeta någorlunda normala arbetsdagar. Men för att skapa goda arbetsförhållanden i taxibranschen behövs även politiska beslut om till exempel reglerad prissättning och hårdare krav på vem som får köra.
Julia Schabbauer, frilansmusiker och vice ordförande i Musikerförbundet Avdelning Väst
Foto: Anton Olsson
När jag hade pluggat färdigt och skulle börja arbeta som musiker märkte jag att för att kunna ta betalt var jag mer eller mindre tvungen att ha eget företag för att kunna ta betalt. Jag gick med i Musikerförbundet för att jag såg deras affisch om instrumentförsäkring på min dåvarande skola och blev nyfiken. Väl som medlem hörde facket av sig och frågade om jag ville engagera mig, de påpekade att facket är sina medlemmar och jag gick igång på det och möjligheten att påverka.
Det bästa med att vara egenföretagare är friheten. Jag bestämmer över min tid, mina prioriteringar och över vilken riktning jag och mitt företag ska ta. Det sämsta med att vara egenföretagare är att jag inte är intresserad av själva ”företagandet”. Jag vill vara musiker men för att försörja mig som det behöver jag vara företagare och ha koll på saker som bokföring, företagsvård och vara den som ser över mina intressen när det gäller bland annat föräldrapenning, sjuk- och friskvård och försäkringar. När jag är anställd har jag ett skyddsnät med bland annat skyddsombud och en HR-avdelning på min arbetsplats, som egenföretagare har jag inte det utan behöver vara det åt mig själv och som tur är kan jag få hjälp av Musikerförbundet att vara det.
En chef kan ju vara en person som man som arbetstagare litar på och kan anförtro sig till med sina funderingar och problem och ibland till och med få hjälp att lösa dem. Den personen är Musikerförbundet för mig. Har jag krångel med en kollega eller problem att komma upp på scenen för att jag behöver en ramp och det inte finns på plats tar jag hjälp av Musikerförbundet.De hjälper mig också vid löneförhandling och kontraktsskrivning, försäkringar, stipendier och fortbildning och att förbättra och göra min arbetsmiljö säker på alla möjliga sätt.
Det är viktigt att bevaka sina rättigheter och inte bara anta att jag inte har några, utan att stanna upp och ta det ett varv till innan jag skriver på något kontrakt eller går med på villkor som inte känns riktigt bra i magen. Min erfarenhet är att vi egenföretagare ofta har mer rättigheter än vad vi tror och genom att organisera oss och samarbeta så kan vi få ännu bättre rättigheter.
Ugur Kucuksari mopedbud på Foodora och medlem i fackförbundet Transport
Foto: Privat
Jag har en examen i ekonomi och IT från Istanbul och kom till Sverige för att studera. Under studierna så arbetade jag på Foodora under 12 månader. Min arbetsuppgifter var att leverera matvaror åt Foodora market på elmoped. Det bästa med jobbet är att jag kan välja mina egna arbetstider, vilket passar bra för mig som kombinerar arbetet med studier. För mopedbuden på Foodora finns ett kollektivavtal som ger en viss nivå av villkor när det gäller lön, sjuklön, försäkringar och arbetstider. Det är fortfarande ett väldigt tufft jobb, men du har åtminstone vissa garantier.
Det sämsta med jobbet är att det är en tuff arbetsmiljö både psykiskt och fysiskt. Du arbetar själv hela dagen och det är som att du är osynlig. Kunder och andra du möter är oförskämda och bryr sig inte ens om att säga hej. Du känner dig inte som en människa. Det är väldigt kallt att köra moped eller cykel från september till maj. Det kan även vara farligt att köra på isiga vägar i stadstrafik. Du är också under konstant övervakning från arbetsgivaren som kontrollerar att du tar ett stort antal beställningar, vilket leder till en stressig arbetsmiljö och ett högt arbetstempo. Grundlönen är låg och en stor del av lönen är kommissionsbaserad, vilket innebär att du får betalt per genomförd beställning. Sjuklönen baseras på grundlönen, vilket gör att du inte har råd att vara sjuk. Du måste alltid acceptera beställningar. Annars rapporterar systemet automatiskt att du har 30 minuters obetald rast. Om du vid något tillfälle tagit mindre än tre beställningar i timmen får du ett samtal följande vecka där du får höra att du presterar dåligt och att det kan påverka dina möjligheter att få ett förnyat kontrakt. Eller så drar de ned på antalet tilldelade arbetspass vilket påverkar din inkomst.
Jag gick med i fackförbundet Transport för att jag blev upprörd över hur dåligt förarna behandlades. Vi fick inte ens använda samma toaletter som de som arbetade på Foodoras kontor. Jag tänkte att det bästa sättet att påverka det var genom facket. Jag tror på den fackliga idén med att arbeta tillsammans för att få till förbättringar av arbetsvillkoren. Den största orsaken till att vi har den nivå av rättigheter som vi har i dag är att det har funnits fackföreningar som kämpat för att få till dessa. Om det finns fackföreningar så blir företagen tvungna att uppföra sig.
Ta reda på mer
Artikeln är ett utdrag ur materialet Entreprenörskap – en praktisk handbok. Där hittar du mer information om trygghet i arbetslivet för egenföretagare, vad du ska tänka på när du ska starta en verksamhet och om hur du kan utveckla dina idéer och samarbeta med andra. I den tillhörande lärarhandledningen hittar du förslag på lektionsupplägg och ett rollspel om att förhandla om ersättning för ett uppdrag.