Historielektioner om arbetslivet
Här hittar du ett spel om arbetslivets historia, två historiska stadsvandringar om arbetslivet i Stockholm och Göteborg med tillhörande lärarhandledning, en lärarhandledning med historielektioner om arbetslivet. Samt historiska artiklar och andra material som handlar om arbetslivet ur ett historiskt perspektiv.
En historisk referensram är nödvändig för förståelsen av dagens och framtidens arbetsliv. Att arbeta med historia om arbetslivet ger oss förståelse för de förutsättningar som format dagens arbetsmarknad och kan inspirera till att ta en aktiv del i utformandet av dagens arbetsliv.
När fick vi rättigheter på jobbet? – ett spel om arbetslivets historia
När skrevs Sveriges första kollektivavtal och när infördes föräldraledighet? Vad kom först, tillverkningen av blixtlås eller den första kvinnliga ministern i en svensk regering? I spelet När fick vi rättigheter på jobbet? gäller det att gissa när en viss händelse inträffade och om det var före eller efter andra händelser.

Den arbetande staden – en stadsvandring om arbete och arbetsvillkor i Stockholm under 150 år
Följ med på en vandring genom arbetslivet i Stockholm under 150 år. Från bryggeriarbeterskornas strejk på Münchenbryggeriet i början av 1900-talet till arbetsvillkoren inom gigekonomin idag. Stadsvandringen innehåller karta, historiska bilder och talarmanus och kan genomföras på egen hand.

Den arbetande staden – en stadsvandring om arbete och arbetsvillkor i Göteborg under 150 år
Följ med på en vandring genom arbetslivet i Göteborg under 150 år. Från sömmerskornas kamp för bättre arbetsvillkor under det tidiga 1900-talet till arbetsvillkoren på vägbyggen och restauranger idag. Stadsvandringen innehåller karta, historiska bilder och talarmanus och kan genomföras på egen hand.

Den arbetande staden – en stadsvandring om arbete och arbetsvillkor i Malmö under 150 år
Följ med på en vandring genom arbetslivet i Malmö under 150 år. Från hamnarbetarnas kamp för bättre arbetsvillkor under det tidiga 1900-talet till arbetsvillkoren på restauranger och inom gigekonomin idag. Stadsvandringen innehåller karta, historiska bilder och talarmanus och kan genomföras på egen hand.

Den arbetande staden – en stadsvandring om arbete och arbetsvillkor under 150 år i valfri stad.
Följ med på en vandring genom arbetslivet i en valfri stad under 150 år. Från kamp för bättre arbetsvillkor under det tidiga 1900-talet till arbetsvillkoren inom gigekonomin idag. Stadsvandringen kan genomföras på egen hand i en valfri stad i Sverige och innehåller historiska bilder, talmanus och diskussionsfrågor. Den utgår från tre platser som finns i de flesta städer; en gammal fabriksbyggnad, en äldre kontorsbyggnad och ett torg med restauranger.

Lärarhandledning om arbetslivet ur ett historiskt perspektiv
Här hittar du en lärarhandledning om hur du kan arbeta med historia om arbete och arbetsliv i din undervisning. I handledningen hittar du ett urval av material som berör arbetslivet ur ett historiskt perspektiv, förslag på lektionsupplägg om till exempel historiska perspektiv, källkritik och historiebruk, förslag på hur ni kan jobba vidare med frågor om arbetsliv och arbetsmiljö, samt kopplingar till läroplaner och ämnesplaner.

Historiska artiklar om arbetslivet
Bland våra lättlästa artiklar finns det flera med historiska teman som arbetsmiljö förr och nu, vägen till ett mer jämställt samhälle och historiska strejker.

Presentationer om arbetslivet
Våra presentationer är färdiga lektioner att sätta igång i klassrummet. Här hittar du bland annat presentationerna Vägen till rättigheter i arbetslivet och Vägen till ett mer jämställt samhälle.
