Rättvis klimatomställning – vad är det?
Den här artikeln handlar om rättvis klimatomställning och framtidens arbetsplatser.
Texten är ett utdrag ur materialet Klimatet och jobben – ett utbildningsmaterial om rättvis klimatomställning.
Klimatförändringar
Klimatförändringarna är ett hot mot mänsklighetens och planetens överlevnad. De orsakas av utsläpp av växthusgaser som uppstår vid användning av fossila bränslen som kol, olja och fossilgas. Användningen av dessa måste därför begränsas och ersättas med förnybara bränslen. Detta är världens forskare överens om och världens ledare har lovat att arbeta för att begränsa klimatförändringarna. För att uppfylla målet om minskad användning av fossila bränslen krävs en stor omställning av hela samhället som kommer att få stora konsekvenser för dagens och framtidens arbetsliv.
Klimatomställning av arbetslivet
Omställningen till ett samhälle med minskad användning av fossila bränslen kommer beröra alltifrån produktion, energiförsörjning och transporter till semestervanor, boende och vad vi äter. Våra arbetsplatser kommer i högsta grad beröras av klimatomställningen. Det handlar om alltifrån vad vi arbetar med och hur, var och när vi arbetar, till inköp, investeringar, resor och teknik. Samt inte minst vilka nya jobb som kommer att skapas och vilka jobb som kommer att försvinna. Nya frågor kommer att väckas om vilka kompetenser som krävs för de nya klimatvänliga jobben och vad som ska hända med de människor som arbetat i de jobb med negativ klimatpåverkan som försvinner eller förändras. Vilket i sin tur väcker frågor om omskolning, kompetensutveckling och samhällets trygghetssystem.
Rättvis klimatomställning – vad är det?
Alla behöver ges förutsättningar för att kunna delta i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Industrier som bidrar till stora utsläpp av koldioxid och har stor negativ klimatpåverkan måste ersättas med nya mer hållbara produktionssätt. Men i denna process är det viktigt att samtidigt ta hänsyn till sociala aspekter som rätten till ett arbete. Om industrier och företag med negativ klimatpåverkan läggs ned behöver insatser göras för att inte de tidigare anställda ska bli arbetslösa. Jobb som är dåliga för klimatet behöver ersättas med nya jobb och människorna som arbetat där behöver ges förutsättningar och möjligheter att delta i det nya klimatvänliga arbetslivet. Detta kallas för rättvis klimatomställning.
FN:s hållbarhetsmål – Agenda 2030
2015 enades världens ledare om Agenda 2030, en vision för hur världen ska se ut år 2030. Samtidigt antogs FN:s 17 globala hållbarhetsmål för hållbar utveckling som ska uppnås till år 2030. Målen syftar till att utrota fattigdom och hunger samt att uppnå hållbar utveckling och rättvisa, jämlika och jämställda samhällen. I de globala målen och Agenda 2030 betonas vikten av att arbetet för hållbar utveckling ekonomiskt, socialt och ekologiskt måste ske samtidigt.
Hur ser framtidens klimatsmarta arbetsliv ut?
Ingen kan med säkerhet veta hur framtidens arbetsliv kommer att se ut, eftersom framtiden är beroende av de val som vi gör i dag. Men hur vi föreställer oss framtiden påverkar också vårt agerande i dag. Klimatförändringarna kommer att vara en avgörande faktor för hur framtidens arbetsliv kommer att se ut, oavsett om vi gör en omställning eller inte, och kommer att samspela med en rad andra faktorer
Om ingen stor omställning görs så kommer en stor del av arbetslivet att fortsätta påverka klimatet negativt. Vissa klimatinsatser kommer att göras men i alldeles för liten skala. En hel del jobb kommer att handla om att dämpa effekterna av klimatförändringarna.
Om den rättvisa klimatomställningen genomförs så kommer arbetslivet liksom resten av samhället ha minskat användningen av fossila bränslen och utsläppen av växthusgaser. Uppvärmning, mat, transporter och investeringar kommer att vara mer hållbara och hur, var, när och med vad vi arbetar kommer att förändras.
Vad kommer vi producera och konsumera för varor och tjänster?
I dag har en stor del av arbetslivet en negativ klimatpåverkan. Det handlar om produktionssättet, där en stor mängd utsläpp sker i produktionen av till exempel stål, bensin och cement. Men även om konsumtionsledet, där en stor del av utsläppen kommer från överkonsumtion av varor som producerats i låglöneländer, som till exempel kläder.
I ett omställt samhälle kommer produktionen att gå till på ett mer hållbart sätt. Men även vad vi producerar och våra konsumtionsmönster kommer att ha styrts om för att minska deras negativa klimatpåverkan.
Hur kommer transporter och resor se ut?
I dag kommer en stor mängd utsläpp av växthusgaser från transporter av varor. Det handlar om att varor ofta transporteras stora avstånd, vilket gäller alltifrån livsmedel till maskiner och teknik. Samt att transporterna använder fossila bränslen som bensin. Det gäller även de privata resor och tjänsteresor som också orsakar stora utsläpp.
I ett omställt samhälle sker transporter och resor på mer klimatvänliga sätt. En översyn har gjorts av vilka resor och transporter som är nödvändiga. Järnvägsnät och annan klimatvänlig infrastruktur har byggts ut och effektiviserats. Cyklar och tåg används i allt större utsträckning, liksom elfordon som drivs av förnybara energikällor. Kollektivtrafiken har byggts ut, och utvecklandet av ny teknik har minskat antalet tjänsteresor. Det har även blivit vanligare med närproducerad, säsongsbetonad och växtbaserad mat.
Vilken sorts energi kommer vi använda?
Dagens utsläpp kommer även från uppvärmningen av våra hem och arbetsplatser. I det omställda samhället kommer energin i större utsträckning från förnybara energikällor som till exempel sol, vind eller vatten. Vi kommer även att behöva effektivisera energianvändningen och utveckla och använda ny teknik för det.
Vad kommer vi köpa in och investera i?
I ett samhälle som genomgått en rättvis klimatomställning kommer arbetsplatsernas investeringar och inköp ske på ett hållbart sätt med mindre negativ klimatpåverkan. Detta kommer att prioriteras och uppmuntras av samhällets olika aktörer. Hållbara investeringar som ställer krav på visad hänsyn både till klimatet och till människors arbetsvillkor kommer att vara det nya normala.
Vilken teknik kommer vi att använda?
Redan i dag har möjligheten till digitala möten minskat antalet tjänsteresor, och ny teknik har gjort det möjligt att utveckla produktion av till exempel eldrivna fordon. I det omställda samhället har det skett en stor utveckling av ny grön teknik, och teknikföretagen och politikerna har prioriterat utvecklandet av teknik som bidrar både till ett bättre klimat och till nya jobb med goda arbetsvillkor.
Vad kommer vi att äta?
En stor del av dagens utsläpp kommer från det vi äter. I det omställda samhället kommer vi att äta mindre köttbaserat och mer vegetabiliskt och närproducerat. Kanske kommer vi få se helt nya maträtter som innehåller insekter och laboratorieodlat kött?
Vad kommer vi arbeta med?
Den rättvisa klimatomställningen kommer att förändra inriktningen på många av de jobb som finns i dag. När klimatet ges ökad prioritet kommer allt från ingenjörer till byggnadsarbetare och förskolepersonal att få helt eller delvis nya arbetsuppgifter. Omställningen kommer även resultera i en stor mängd nya klimatvänliga jobb med goda villkor. Kanske kommer vi få se nya yrken som till exempel klädbibliotekarie, energieffektiviseringsmatematiker, omställningselektriker, insektskock, klimatrevisor och vertikalodlare?
Hur kommer arbetsvillkoren se ut?
I den rättvisa klimatomställningen kommer fackföreningar och arbetsgivare att arbeta tillsammans för att göra arbetsplatserna så klimatvänliga som möjligt och se till att alla som arbetar där ges goda förutsättningar att bidra till omställningen. I dag bestäms mycket av villkoren på arbetsmarknaden i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. I de kollektivavtal som tecknas mellan fack och arbetsgivare regleras vad som gäller till exempel löner, pensioner, semester och försäkringar. Den rättvisa klimatomställningen kommer innebära en stor mängd nya frågor för fack och arbetsgivare att förhandla om. Till exempel vilken ersättning som ska ges vid vidareutbildning när verksamheten ställs om eller vilka klimatvänliga löneförmåner som ska införas.
Ta reda på mer
Den här artikeln är ett utdrag från materialet Klimatet och jobben – ett utbildningsmaterial om rättvis klimatomställning. Där hittar du mer information om hur arbetet för klimat och schyssta arbetsvillkor hänger ihop och hur du kan göra din skola mer hållbar. Samt intervjuer med forskare och fackliga experter som ger sin bild av hur den rättvisa klimatomställningen skulle kunna gå till. I den tillhörande lärarhandledningen finns värderingsövningar, skrivuppgifter och rollspel.