Machokultur orsak till att byggbranschen har flest dödsolyckor

12 personer under 2018. Varje månad omkom en person på de svenska byggarbetsplatserna. Under de senaste tio åren har 89 personer inom byggbranschen mist livet på jobbet. Slarv och stress är ofta orsaken uppger chefer i en kartläggning Novus nyligen gjort på uppdrag av Byggcheferna. Slarv som många gånger bottnar i den machokultur som råder i branschen.
I det här inslaget i TV4 Nyhetsmorgon från den 7 november kan eleverna få höra mer om undersökningen och situationen inom branschen. Byggarbetaren Uno Laursen som själv råkat ut för en arbetsplatsolycka till följd av slarv berättar sin historia. Kajsa Hessel, ordförande för Byggcheferna beskriver mer om hur de ser på machokulturen inom branschen och hur den påverkar säkerheten på byggarbetsplatserna.

Stoppa machokulturen är ett projekt mellan fackförbundet Byggnads och Byggcheferna, en förening inom Ledarna, för chefer inom hela samhällsbyggnadssektorn. På deras sajt hittas mer information om machokultur, filmer, övningar och annat material som kan vara användbart för dig i din undervisning om du vill synliggöra machokulturen och hur den påverkar arbetsmiljön på arbetsplatser.

Säkerhet på arbetsplatsen är en av våra kortfilmer om arbetsmiljö som är är användbar när arbetsmiljö och säkerhet är i fokus på lektionen.


I tillhörande lärarhandledning finns en rad case att arbeta vidare med, förslagsvis i mindre grupper. För att öka förståelsen för vikten av att sätta säkerheten främst i alla vardagliga situationer på arbetsplatserna. Tillsammans med material och övningar från projektet stoppa machokulturen och genom att titta på nyhetsinslaget i länken ovan förstärks och breddas perspektiven ytterligare inför diskussionerna.

Med materialet På lika villkor- jämställdhet genom livet kan eleverna fördjupa sin förståelse ytterligare. I tillhörande lärarhandledning finns ytterligare förslag på övningar och diskussionsfrågor rörande machokulturen inom byggbranschen.

I lärarhandledningen till detta material hittas fler övningar och diskussionfrågor som belyser machokulturen inom byggbranschen.
Kategorier:
Aktuellt