Att tänka på inför sommarjobbet
Här är några saker som det kan vara bra att tänka på innan du söker ett sommarjobb eller ett extrajobb.
Skriv alltid ett anställningsavtal
Du ska alltid ha ett anställningsavtal när du arbetar. Där står vilka villkor som gäller för anställningen. Anställningsavtalet är bra att ha om det blir problem på din arbetsplats. Innan du skriver på ett anställningsavtal är det viktigt att läsa igenom det noga och kontrollera att allt stämmer.
I ditt anställningsavtal ska det stå vilken lön du har och om det finns tillägg för till exempel obekväm arbetstid. I anställningsavtalet ska det också finnas information om mellan vilka datum du ska arbeta, dina arbetstider och hur många timmar per vecka du ska jobba. Det bör även framgå vilken anställningsform du har och vad som är dina arbetsuppgifter. Om arbetsgivaren lovar något muntligt så bör det också skrivas in i anställningsavtalet.
Förhandla din lön
Ett sommarjobb är ofta ett första steg in på arbetsmarknaden. Om du börjar med för låg lön kan det påverka dig i flera år. Kolla med facket vad som är den rekommenderade lönen för den typ av jobb du ska ha. Kom ihåg att lönen alltid ska anges exklusive semesterersättning.
Du ska alltid få lön
Det är okej att provjobba men du ska alltid få lön för ditt arbete. Gå aldrig med på att arbeta gratis. Hör av dig till facket om en arbetsgivare erbjuder dig att arbeta utan lön. För det får de inte göra.
Ha koll på dina arbetsvillkor
Jobba säkert och följ de regler som finns om till exempel hygien och skyddsutrustning. Om du ska jobba på kvällar eller helger har du oftast rätt till ersättning för arbete på obekväma arbetstider (ob-ersättning).
Ring facket innan något händer
Du kan alltid ringa facket och kolla vad som gäller kring löner och villkor. Du kan även bli medlem i ett fackförbund. Det är billigare när du är ung och studerar och det kan hjälpa dig ur många svåra situationer i framtiden.
Fråga om det finns kollektivavtal
Om arbetsplatsen har kollektivavtal är du garanterad en avtalsenlig lön som förhandlats fram mellan fack och arbetsgivare. Det finns inga lagstadgade minimilöner i Sverige så på arbetsplatser utan kollektivavtal kan arbetsgivaren betala i princip hur låga löner som helst. I många kollektivavtal finns även tillägg för obekväm arbetstid och övertid. Ett kollektivavtal innebär också att du kan vara säker på att du är försäkrad under den tid du arbetar och att det betalas in pengar till din pension.
Kolla upp ditt kollektivavtal
Inom alla yrken är det olika saker som är extra viktiga att tänka på. Därför är kollektivavtalen utformade för att skapa goda arbetsvillkor för en specifik arbetsplats eller bransch. Oavsett var du ska jobba kan det alltid vara bra att kolla upp vad det står i det kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen eller i branschen där du ska jobba.
Ska du arbeta inom service, som butik, café eller restaurang, kan det vara bra att känna till vilken ersättning för arbete på kvällar och helger som finns i kollektivavtalet. Detta gäller även om du ska jobba inom vård och omsorg som till exempel personlig assistent. Ska du arbeta med försäljning eller marknadsundersökningar kan det vara bra att veta vilken som är din garanterade grundlön oavsett hur mycket du säljer. Om du ska arbeta på lager eller inom bygg eller industri så kan det vara bra att känna till vilka bestämmelser om skiftarbete och lönetillägg för farliga eller slitsamma arbetsuppgifter som finns i kollektivavtalet.
Om du ska fakturera
För kortare uppdrag kan det hända att du blir erbjuden ett uppdrag där du inte är anställd utan fakturerar genom eget företag eller en faktureringstjänst. Då är det extra viktigt att kolla upp vad som gäller, till exempel att det betalas in tjänstepension för dig när du arbetar och att du är försäkrad på jobbet.
När du fakturerar är det du själv som sätter din lön. Men hur stor lönen blir avgörs av vad du gör upp med din uppdragsgivare om ersättning och villkor. Inför dessa förhandlingar behöver du fundera på vad som är en rimlig ersättning för det arbete du utför. Ofta finns rekommenderade ersättningsnivåer från fackförbunden inom branschen som kan vara till hjälp.
Arbete åt plattformsföretag
I den så kallade gigekonomin eller plattformsekonomin anlitas du för kortare uppdrag som förmedlas genom digitala plattformar. Detta är vanligt inom serviceyrken som till exempel taxiförare och matbud, men sprider sig till allt fler områden. Det är vanligt att uppdragstagarna använder sin egen utrustning och tvingas konkurrera med varandra om uppdragen.
Arbetsmiljön är ofta dålig och ersättningen låg. Vem som är ansvarig för arbetsmiljön och vad som händer om någon skadar sig är ofta otydligt. Arbetsvillkoren kan se väldigt olika ut beroende på vilket plattformsföretag du arbetar för. Villkoren kan även skilja sig åt för olika uppdrag inom samma företag.
Därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller om du ska ta uppdrag åt ett plattformsföretag. Kolla upp vad som är den garanterade ersättningen per dag och hur många timmar du behöver arbeta för att få ihop en okej dagsinkomst. Du bör även ta reda på vilken utrustning som behövs, vem som bekostar den och vad som händer om den går sönder. Samt vad som gäller om du blir sjuk eller skadar dig.
Jobba aldrig svart
Om du jobbar svart betyder det att varken du eller arbetsgivaren betalar skatt. Det innebär att både du och din arbetsgivare bryter mot lagen och inte betalar in din del till det gemensamma såsom sjukhus och skola. Arbetsgivaren har en skyldighet att betala in en inkomstskatt för alla som jobbar i företaget. Det blir också svårt för dig om du vill skriva upp den erfarenheten i ditt cv eller om någon ringer till din tidigare arbetsplats för att ta referenser. Om du skulle skada dig på jobbet är du inte heller försäkrad. Får du din lön svart får du inte pengar inbetalda till din pension och din sjukpenning (som gör att du kan vara sjukskriven med sjuklön).
Ta reda på mer
Mer information om lagar och regler på jobbet hittar du i materialet Arbetslivet – om arbetsmarknaden i Sverige och världen och i artikeln Lagar och regler på jobbet.
Mer information för dig som är ny på jobbet finns på lo.se/kollpåjobbet.