Arbetsplats rymden

Hur är det att jobba i tyngdlöshet? Går det att ta fikapaus i rymden? Vad är det viktigaste att tänka på när det gäller astronauters arbetsmiljö? Det får du reda på i denna artikel som handlar om hur det är att arbeta som astronaut.

Artikeln bygger på en intervju med Marcus Wandt i Vetenskapsradions programserie Forskarliv och på texter och filmer om Marcus rymdfärd som finns på Rymdstyrelsens webbplats. Samt en intervju med Christer Fuglesang i Lag & Avtal.

Marcus Wandt, Sveriges tredje astronaut

Marcus Wandt är Sveriges tredje astronaut. Tidigare har Christer Fuglesang och svensk-amerikanska Jessica Meir deltagit på rymdfärder. Sammanlagt har över 500 personer varit ute i rymden sedan den första bemannade rymdfärden 1961.

Marcus Wandt arbetade i 18 dagar på den internationella rymdstationen ISS på uppdrag från den europeiska rymdorganisationen ESA. Innan rymdfärden så förberedde han och de andra astronauterna sig i 9 månader för att kunna genomföra sina olika forskningsexperiment på ett effektivt och säkert sätt. ISS befinner sig 40 mil över jorden och är stor som en fotbollsplan. Den cirklar runt jorden ungefär 16 gånger per dag i 28 000 kilometer i timmen. 

Hur blir man astronaut?

Det var Marcus Wandts fru som såg en annons om att ESA sökte astronauter. För att kunna söka behövde man ha en naturvetenskaplig högskoleutbildning eller vara utbildad pilot. Marcus som både är utbildad elektroingenjör och stridspilot bestämde sig därför för att söka och blev en av 17 utvalda av totalt 22 500 sökande.

Vad ska jag utbilda mig till om jag vill jobba med rymden?

Det finns många olika arbetsplatser  som arbetar med rymden på olika sätt. I Stockholm  finns myndigheten Rymdstyrelsen och i Kiruna finns både forskningsstationen Esrange och rymdgymnasiet. Där arbetar folk med en mängd olika yrken. Men de flesta som arbetar med rymden har någon typ av naturvetenskaplig utbildning. 

Hur är det att jobba som astronaut?

På rymdstationen hade Marcus ett privat utrymme som var några kvadratmeter stort och till stor del fylldes av en sovsäck som var uppsatt på väggen. Det var ett fysiskt ansträngande arbete och ett högt arbetstempo. Men det var också en god arbetsgemenskap med mycket arbetsglädje. Ibland kunde det även uppstå tid för social samvaro och en gång tog Marcus initiativ till en svensk fikapaus med kaffe i påsar och pepparkakor. Ibland blev det även tillfälle för skratt när någon missade att ta tag i ett handtag och fortsatte iväg i de tyngdlösa utrymmena. Eller en gång då ett gigantiskt teleskop kom flygande förbi ute i rymden. 

Undersökning om astronauters arbetsmiljö

En av Marcus arbetsuppgifter var att undersöka hur arbetsmiljön för astronauter kan förbättras. Han samlade in data om var på rymdstationen som den fysiska och psykiska stressen var som minst och var arbetsuppgifterna var effektivast och enklast att genomföra. Marcus favoritplats på rymdstationen var den stora utkikspunkten där han kunde titta ut i rymden från flera stora panoramafönster. Men han uppskattade även att arbeta i sitt privata rum som han upplevde som en lugn miljö utan så mycket intryck.

I en tidigare forskningsstudie som genomfördes av Nasa undersöktes hur astronauter bäst ska använda sin tid i rymden. Den kom fram till att anställda blir upp till 35 procent mer effektiva av en 45 minuters tupplur och att förmågan att fatta effektiva beslut ökar med upp till 50 procent. Korta sömnpauser är därför att rekommendera både för astronauter och för andra företag som vill öka produktiviteten.  

Hur är arbetsvillkoren för astronauter?

Christer Fuglesang blev inför sin rymdfärd intervjuad om arbetsvillkoren för astronauter. Han berättade då att det fanns en slags fackförening för ESA-anställda som han var med i. Men också att det inte finns något skyddsombud på ISS och inga kollektivavtal eller risktillägg för rymdpromenader. Däremot ger rymdresan en månads extra semester och ESA-anställda går i pension när de är 60 år. Precis som med många andra yrken har arbetsmiljön och arbetsvillkoren för astronauter förbättrats. 1973 tröttnade astronauterna på rymdstationen Skylab på att arbeta 16 timmar om dagen och genomförde en strejk där all kommunikation stängdes av. Det ledde till att arbetstidsavtalet för astronauter skrevs om.

Ta reda på mer

Den här artikeln bygger på en intervju med Marcus Wandt i Vetenskapsradions programserie Forskarliv och på texter och filmer om Marcus rymdfärd som finns på Rymdstyrelsens webbplats. Samt en intervju med Christer Fuglesang i Lag & Avtal.

Hos Rymdstyrelsen hittar du även skolmaterial om rymden. 

Mer information om kollektivavtal, arbetstider, löner, anställningsbevis och annat som det kan vara bra att känna till när du ska börja jobba hittar du i Arena Skolinformations olika material om arbetsliv och arbetsmiljö som finns på arbetslivskoll.se. Där hittar du till exempel materialet Arbetslivet, serien A–Ö om arbetslivet, filmen Vanliga frågor om arbetslivet och artikeln Att tänka på inför sommarjobbet.

Kategorier:
Aktuellt