Fackets hjälptelefon öppnar upp redan nu
Varje sommar öppnar LO upp fackets hjälptelefon, ett stöd för unga dit de kan ringa för att ställa frågor om arbetsvillkor på sina sommarjobb. Även arbetsgivare, anhöriga och andra ringer med arbetsrelaterade funderingar. Utifrån den rådande situationen på svensk arbetsmarknad just nu har LO valt att öppna upp hjälptelefonen redan på våren.
— Det stämmer att vi ökat upp bemanning och öppettider till hjälptelefonen då vi märkt en större efterfrågan när hela arbetsmarknaden så starkt påverkas av coronaviruset. Många anställda inom våra branscher både drabbas, känner stor oro och har många frågor och funderingar kring allt som nu händer. Då vill naturligtvis finnas där för att vara till hjälp så långt det går, säger Josefin Johansson, ungsekreterare på LO.
Kanske har dina elever frågor om sina extrajobb nu i och med coronaviruset och konsekvenserna på arbetsmarknaden? Tipsa om Fackets hjälptelefon. Det kostar inget att ringa till hjälptelefonen,
020-560056, det går också bra att vara anonym. Det går även mejla sin fråga till 020.560056@lo.se.
Läs mer här.
Filmer med oschysta jobbsituationer tagna från verkligheten
Finns det verkligen chefer som använder solskensavtal och ska man skydda kassan med sitt eget liv?
Det är frågor som LO Ung tidigare fått när de informerat unga om vilka rättigheter de har på sina arbetsplatser. Tre filmer har tidigare släppts som belyser vikten av att ha kännedom om sina rättigheter som ung på sitt jobb. Exemplen som lyfts kan verka för märkliga för att vara sanna, men är just det, de är baserade utifrån verkliga händelser från ungas arbetsliv.
— Att inte bara prata om rättigheter utan att visa på hur det faktiskt ser ut tycker vi är viktigt. Genom att synliggöra det absurda som sker i ungas arbetsliv kan vi väcka tankar. Att ge unga personer mod att kräva samma trygghet i arbetslivet som vuxna. Har Josefin Johansson tidigare berättat.
När sommaren närmar sig och kommande sommarjobb för elever kan det vara ett bra tillfälle att använd kortfilmerna som stöd och diskutera villkor i arbetslivet. Kanske har elever redan liknande egna erfarenheter från sommarjobb som exemplen i filmerna?
Här hittar du filmen om solskensavtal, om arbetstider och om trygghet på jobbet.