Boktips för dig som undervisar om arbetsliv

Anställningsintervjuer – när inget får gå fel men precis det händer
Vi hör av oss innehåller nio lättigenkännliga noveller där vi får bekanta oss med människor som alla befinner sig på en anställningsintervju. En bok med både smärta och mycket humor, passande för alla som någon gång med bultande hjärta suttit på en anställningsintervju – eller planerar att göra det. 

TIPS! Det fungerar bra att läsa enskilda noveller ur boken som ett humoristiskt inslag till övrig undervisning om arbetslivet. Ett sätt att avdramatisera och ge inblick i situationen av att befinna sig i en anställningsintervju där en riskerar att få höra orden “Vi hör av oss!” Läs mer här


En vardagsnära beskrivning av villkor i arbetslivet
I antologin Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln får vi följa människor som arbetar i affärer och på lager, branscher där många unga börjar sitt arbetsliv. Hur bemöts de? Vad tänker de? Vad vill de? Vi får höra deras berättelser, farhågor och rädslor.  Men också om gemenskap och kamp för bättre villkor.
TIPS! Boken ger en bra och pedagogisk beskrivning av hur samarbetet mellan arbetsgivare och fack fungerar lokalt, på arbetsplatsen. Den ger också en inblick i vad ett allt mer digitaliserat arbetsliv kan innebära. Det fungerar bra att läsa enskilda kapitel.Läs mer här

Digitalisering fokus i dagens arbetsliv – hur har utvecklingen sett ut?
Vi drack vårt kaffe på toaletten, en bok med 25 korta och mycket intressanta berättelser som skildrar samhället och arbetsmarknadens hisnande utveckling under hundra år.  
Den ger inblickar i arbetslivet för bland annat bleckslagare, hemsömmerskor, fjärdingsmän och spritkassörskor. Berättelserna sträcker sig hela vägen fram till i dag, med texter från nya yrkesgrupper som arbetar med 3D-skrivare, drönare och genetisk information i sjukvården. Boken innehåller personliga erfarenheter med minnen från yrkeslivet kring allt från tekniska omställningar till ojämlika villkor.

TIPS! Med det historiska perspektivet synliggörs, på ett enkelt och tilltalade sätt, hur digitaliseringen påverkar arbetslivet. Med de korta texterna som illustrerar utvecklingen i arbetslivet är denna läsvärd både för dig som undervisar och för dina elever. Välj ut några av de 25 berättelserna som tilltalar dig bäst. Läs mer här.

Kategorier:
Aktuellt