Allt om arbetslivet

Ett skolmaterial för de som snart ska ut i livet efter plugget! Den 11 maj utkommer en ny uppdaterad upplaga av Arbetslivet – Om arbetsmarknaden i Sverige och i världen. Nya avsnitt handlar om hur juridik, rasism, gigekonomi och digitalisering påverkar elevernas framtida arbetsmarknad.

Vem bestämmer lönen? Vad är arbetsmiljö? Vilka rättigheter har jag som anställd? Och vad skiljer den svenska arbetsmarknaden från den europeiska?

Beställ här från och med 11 maj

I Arena Skolinformations undervisningsmaterial om arbetslivet besvaras dessa frågor och mycket mer. Genom kompletterande elevmaterial, filmer och rollspel får eleverna en inblick i det arbetsliv som väntar dem. Materialen passar lika bra på studieförberedande som yrkesförberedande program.

Allt startar i skolan!

Gymnasieelever idag har, enligt rapporten Unga och facket från Arena Idé (2020), dålig koll på sina fackliga rättigheter. Endast 8,5 procent av eleverna på yrkesprogrammen kan ange minst två saker som ett kollektivavtal omfattar. Samtidigt försvinner fler och fler ombudsmän ute på våra arbetsplatser och den fackliga anslutningsgraden minskar. Vi tror att det kan ändras genom att fler unga, som är nya på arbetsmarknaden, kan få upp ögonen för facklig anslutning och vetskap om sina rättigheter. Så kan den svenska arbetsmarknadsmodellen hålla sig stark.

Populära material!

Över 1,5 miljoner elever har läst våra material. I tio år har Arbetslivet – Om arbetsmarknaden i Sverige och i världen varit ett av de mest beställda materialen från Arena skolinformation. Vi märkt av efterfrågan och denna ombearbetning av materialet har gjorts för att alltid hålla det aktuellt.

Materialet är skrivet av läromedelsförfattare och journalister och kvalitetsgranskat av kunniga personer inom såväl läromedelsscenen som hos fackförbunden.

Arena skolinformation finansieras av ett tiotal fackförbund och fackliga organisationer inom såväl, LO, Saco som TCO. Projektet vänder sig till gymnasielärare och lärare på SFI och folkhögskolor samt SYV:ar. Vi har sett ett behov av mer kostnadsfritt material inom detta ibland svåra ämne och hoppas att ännu fler lärare hittar fram till våra material.

Presskontakt:
Tillförordnad projektledare
Agnes Kullenmark

073-654 13 12
agnes.kullenmark@arenagruppen.se
www.arbetslivskoll.se

Kategorier:
Aktuellt, Okategoriserade