5 saker elever behöver veta inför sommarjobbet

Checklista med de fem viktigaste sakerna som alla unga behöver veta inför sitt första sommarjobb!

Ladda ner affischen HÄR!

Många elever vet inte vad de har för rättigheter och vad som kan hända på en arbetsplats. Därför har vi sammanställt en kort checklista över fem saker som elever bör ha koll på inför sommarjobbet.

 1. Skriv ett anställningsbevis/avtal.
  Utan ett avtal kan du inte bevisa att du arbetar för arbetsgivaren och om något går snett är det mycket svårare att lösa komplikationer.
 2. Förhandla din lön
  Ofta är ett sommarjobb en bra första väg in på arbetsmarknaden. Men om du går in med för låg lön redan från början så kan det komma att påverka dig i flera år. Detta då löneökningen alltid utgår från den ingångslön som du kommit in med.
  Kom ihåg att man alltid ska räkna lönen exklusive semesterersättning!
 3. Ha koll på arbetsmiljön och dina villkor
  För din säkerhet på jobbet. Om du behöver ha skyddsutrustning så följ de reglerna för din egen säkerhets skull. Ibland har man rätt till en timmes friskvård, på betald arbetstid varje vecka. Allt sådant står i ditt lokala kollektivavtal så håll koll på det.
 4. Ring facket innan något händer
  Inför löneförhandling kan det vara bra att prata med någon som vet hur mycket du borde få på just det jobbet med din erfarenhet. Och om du undrar något kring branschen eller din arbetsplats, hör av dig i förväg. Bli medlem i facket, det är ofta billigare när man är ung och studerar och kan rädda dig ur många svåra situationer.
 5. Du ska alltid få lön
  Provjobb är helt okej att få, men du ska ALLTID få betalt för ditt jobb. Så säger arbetsgivaren att du får jobba på prov en vecka men gratis, hör av dig till ditt fackförbund! För det har de inte rätt att göra.


  Och lite extra tips till er:
  Ta ingen skit
  Om du tycker att du blir orättvist behandlad för att du är ung eller ny på arbetsmarknaden kan så vara fallet. Prata med den lokala fackklubben på arbetsplatsen eller ta kontakt med facket centralt. Eller bara prata med en kollega och se om ni kan lösa situationen!
Kategorier:
Aktuellt